Vmbo'ers Wellant geven natuurworkshops aan scholieren Montessori

Woensdag 4 december gaven vmbo-leerlingen van Wellant vmbo Houten natuurworkshops aan scholieren van Montessorischool Houten als afsluiting van het keuzevak Actief in de Natuur. De workshops vonden plaats bij Groene Hotspot Houten, op het Wellantpark aan de Oud Wulfseweg in Houten.

Actief in de Natuur

Bij Wellantcollege volgen alle leerlingen in klas 3 en 4 verschillende keuzevakken. Eén van deze keuzevakken is Actief in de Natuur. Het examen voor dit vak bestaat, onder andere, uit het verzorgen van een activiteit. De vmbo-leerlingen kwamen zelf met het idee om natuurworkshops te geven en legden hun idee vervolgens voor aan een leerkracht van de Montessorischool Houten, locatie Korenmolen.

Groene Hotspot Houten brengt partijen bij elkaar

De plannen werden enthousiast onthaald, en zo kwam het dat het woensdagochtend een drukte van belang was toen 50 basisschoolleerlingen en leraren op de fiets aankwamen bij het Wellantpark. Het programma startte met uitleg van mbo-docent en projectleider educatie Sijtske Ouderkerken, die vanaf het begin bij dit project betrokken was en vanuit de Groene Hotspot beide partijen bij elkaar heeft gebracht. Zij vertelde samen met vmbo-docent Arjan van der Salm over het Wellantcollege, welke opleidingen je daar kunt volgen en wat voor rol het Wellantpark daarin speelt.

Natuurworkshops op Wellantpark

Vervolgens gingen de leerlingen in 4 groepjes uiteen om 4 activiteiten/workshops rondom verschillende thema’s te volgen. Arjan van der Salm: “De vmbo-leerlingen hebben zelf workshops bedacht vanuit 3 hoofdthema’s: navigatie, survival en actief zijn in de natuur. Zo gaven ze bijvoorbeeld een rondleiding over het Wellantpark met uitleg over de verschillende thematuinen en planten, leerden ze de scholieren om vuur te maken met een firesteel en hielpen ze met het roosteren van worstjes en marshmallows.” Over het hele park waren de scholieren druk in de weer en ook directeur Albert van Dam van Montessorischool Houten kwam nog even een kijkje nemen bij alle activiteiten.

Het belang van natuureducatie op de basisschool

Als vierde activiteit gaf Sijtske Ouderkerken uitleg over het Wellantpark en liet ze de scholieren brainstormen over het activiteitenbos dat op het Wellantpark aangelegd gaat worden en gebruikt zal worden voor natuureducatie. Heidi Kamerling, projectleider Groene Hotspot Houten en mbo-docent, gaf daarnaast uitleg over wilde bijen aan de hand van de bijenkast die bijenexpert Arie Koster gemaakt heeft waarin verschillende soorten geprepareerde (wilde) bijen te zien zijn. De scholieren luisterden ademloos naar de uitleg over de bijen en wat ze zelf kunnen doen om de wilde bijen een handje te helpen. Een mooi voorbeeld van hoe belangrijk het is om op de basisschool al met natuureducatie te beginnen. Want waar je een band mee hebt, wil je ook beschermen.

Wil je de reacties lezen of reageren?