Urban greeners houden steden leefbaar en gezond

Zonder groen wordt een stad onleefbaar. Van bomen, parken en tuinen, tot groene daken, gevels en bodembedekking: meer groen betekent meer zuurstof, minder fijnstof en CO2, minder hitte en een betere opvang en afvoer van overvloedig regenwater. Allemaal gevolgen van een warmer wordende aarde, en daarmee ook warmer wordende steden. De vraag vanuit het bedrijfsleven en de maatschappij naar innovatief groen is dan ook groot.

Slimme groene toepassingen in de stad

Innovatief groen houdt in dat groen steeds slimmer ingezet wordt om de leefbaarheid en veiligheid in de stad te verbeteren. Denk aan groene daken, groene gevels en slimme groenstroken die bijdragen aan een betere energievoorziening, waterberging en klimaatbeheersing. Er zijn experts nodig met kennis van deze nieuwe ontwikkelingen, maar die deze kennis ook kunnen vertalen naar praktische toepassingen.

Experts op het gebied van innovatief groen

De mbo-opleiding Urban Green Development die door Wellantcollege Amsterdam, Rotterdam en Houten wordt gegeven, levert experts af op het gebied van innovatief groen. Groene denkers én doeners! Eén van deze experts is Sietse van den Berg, die dit jaar afstudeerde aan de opleiding Urban Green Development in Houten. Hij heeft de opleiding versneld gedaan, in twee jaar tijd.

Project Natuurvriendelijke oever

Sietse: “Urban Green Development is een superleuke opleiding. Het vergroenen van steden sprak me altijd al erg aan, en tijdens de opleiding heb ik ook heel veel praktijkervaring opgedaan. Zo liep ik bijvoorbeeld stage bij de gemeente Culemborg, waar ik van A tot Z betrokken was bij projecten en planningen. Zo werkte ik mee aan het project ‘Natuurvriendelijke oever’, een 850 meter lange groenstrook die ingezaaid is met een mengsel van inheemse bloemen en kruiden die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De nieuwe strook heeft een grotere waterbergingscapaciteit en de schuin aflopende oevers zorgen ervoor dat amfibieën zich gemakkelijker kunnen verplaatsen.

Urban Green Development is de toekomst van het groen

Het is ontzettend leerzaam om met concrete projecten aan de slag te mogen, op die manier zet je jezelf ook meer op de kaart voor toekomstige werkgevers. UGD opent deuren. Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak van het vergroenen van stedelijk gebied en er is ook meer budget voor beschikbaar. Als je van natuur houdt en naar de toekomst wil kijken, is de opleiding Urban Green Development echt wat voor jou. Dit is de toekomst van het groen.”

Wil je de reacties lezen of reageren?