
Op dinsdag 13 december werd het rapport ‘Biodiversiteit als Prioriteit’ uitgereikt in de Rode Hoed in Amsterdam aan een brede afvaardiging van meer dan 300 man uit de groene sector, het bedrijfsleven en de overheid. Centraal stonden 10 oplossingen die tot actie aanzetten om het tij te keren in de biodiversiteitscrisis. Deze oplossingen zijn bedacht door De Nationale DenkTank, een club van twintig jongeren uit het hoger onderwijs die zich elk jaar buigen over een maatschappelijk vraagstuk. Dit jaar werden zij bijgestaan door mbo-studenten van Yuverta Dordrecht en Geldermalsen.
Oplossingen voor maatschappelijk vraagstukken
Sinds 2006 presenteert de Nationale DenkTank elk jaar een rapport over een urgente maatschappelijke kwestie. Twintig jonge academici, masterstudenten, hbo’ers, recent afgestudeerden en PhD’ers met diverse (studie)achtergronden zetten samen vier maanden hun tanden in een taai maatschappelijk vraagstuk, dat zij van concrete en impactvolle oplossingen voorzien.
Behoud en herstel van biodiversiteit
De jongeren van de Nationale DenkTank hebben zich dit jaar gebogen over de biodiversiteitscrisis. De onderzoeksvraag luidde: ‘Hoe kunnen we het tij keren in de Nederlandse biodiversiteitscrisis en een noodzakelijk handelingsperspectief creëren voor het behoud en herstel van biodiversiteit en duurzame omgang ervan op de korte en lange termijn?’ Deze onderzoeksvraag en de resultaten uit de analysefase vormen de basis voor de 10 oplossingen die in het eindrapport ‘Biodiversiteit als Prioriteit’ staan.
Mbo-studenten geven feedback
Voordat dit eindrapport gepresenteerd werd, hebben de leden van de denktank hun oplossingen eerst gepitcht bij mbo-studenten van Yuverta, van de studie Eco en wildife uit Geldermalsen en Leefbare Stad en Klimaat uit Dordrecht. De mbo-studenten kwamen op basis hiervan met praktische tips en feedback, die de denktank heeft meegenomen in het eindrapport.
Succesvolle samenwerking mbo en hoger onderwijs
Mbo-studenten worden al sinds 2016 door de Nationale DenkTank gevraagd om mee te denken over maatschappelijke vraagstukken. Dit jaar was het de beurt aan studenten van Yuverta, omdat het thema biodiversiteit goed aansluit bij het blauw-groene onderwijs (water en klimaat) dat Yuverta aanbiedt. Deze samenwerking kwam tot stand dankzij het Practoraat Groene Leefbare Stad, het Y-office van Yuverta en Yuverta medewerkers Simone Sauren en Tom Lievense. Alle deelnemers aan de denktank waren erg enthousiast over de samenwerking. De Nationale DenkTank is daarom van plan om de kennis en de frisse blik van mbo-studenten nog meer te integreren in het vaste programma.
