Studenten werken aan SDG's in Europees project

Yuverta is partner binnen het Erasmus+ project ‘ERASDG’, een project met als doel om mbo-studenten te leren hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de SDG’s (Sustainable Development Goals) vanuit een gemeenschappelijke aanpak van vraagstukken en projecten. Hierbij wordt gewerkt met 4 verschillende didactische leervormen, die gekoppeld zijn aan 2 van de in totaal 17 SDG’s, gericht op duurzaamheid en klimaat. Aan het project nemen 8 partners deel. Naast Yuverta en Aeres uit Nederland, komen de partners uit Oostenrijk, Denemarken, Spanje, Finland, Roemenië, Polen en Hongarije.

Living lab

Deze week zijn de partners te gast bij Yuverta Houten, waar ze werken met de ‘living lab-leervorm’. Deze benadering bestaat uit real-life projecten, waar studenten in een authentieke setting werken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Het Yuvertapark is voor een weekje omgedoopt tot ‘living lab workshop’, en vandaaruit nemen 24 studenten deel aan een challenge rondom Het Vertrouwde Dorp (The Familiair Village). Een grootschalig woonproject in aanbouw voor dementerende ouderen in Houten. In deze challenge gaan ze kijken hoe ze duurzaamheid en klimaat kunnen koppelen aan dit project en hoe dit de sociale cohesie in de wijk kan bevorderen. Aan het einde van de week worden alle ideeën gepresenteerd aan Het Vertrouwde Dorp. Heidi Kamerling is namens Groene Hotspot Houten verantwoordelijk voor deze challenge. Vanuit Yuverta zijn Jan Jeronimus en Josiane Hamans betrokken bij dit project.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Samenwerken met buitenlandse leeftijdsgenoten

Vanuit Yuverta nemen eerstejaars LSK-studenten Luke, Stijn, Bram en Jochem deel aan de challenge. Volgens hen is het een enorm leerzaam project om aan deel te nemen, vooral omdat je zo nauw samenwerkt met buitenlandse leeftijdsgenoten. Luke: “Het is erg leuk om met zo’n diverse groep samen te werken aan een project hier in de buurt. Wat het extra bijzonder maakt, is dat je bij dit project ook rekening moet houden met een speciale doelgroep, namelijk demente ouderen.”
Stijn: “Dit project is eigenlijk ook een soort buitenlandstage voor alle deelnemers, inclusief de Nederlanders. Alle deelnemers krijgen dan ook een Erasmus-certificaat aan het einde van de projectweek. Zoiets staat natuurlijk ook altijd goed op je cv.”

Van projectconcept naar testen in de praktijk

Naast de 24 studenten die meedoen aan de challenge, zijn er ook 12 docenten die een aparte training krijgen om te leren coachen in dit soort projecten. Elisabeth Hönigsberger, een lerares uit Oostenrijk die werkt op een vakschool voor wijn(bouw), is een van hen: “De Living Lab-aanpak is 1 van de 4 leerbenaderingen waarmee we werken in het Erasmus SDG-project. Nederland is de leidende partner voor de living lab-aanpak en Oostenrijk is de testpartner. De uitkomsten van deze week worden vastgelegd in een handleiding, waarmee we in Oostenrijk aan de slag kunnen. Dus eigenlijk wordt hier het projectconcept uitgewerkt en wordt het concept in Oostenrijk getest. Dit is zo'n unieke manier om theorie direct te combineren met de praktijk, en een geweldige kans voor onze studenten om te leren van real-life projecten in een real-life setting."

Voor meer informatie over het Erasmus SDG-project klik op onderstaande link:

ERASDG

Copyright foto's: EUROPEA-international en Het Vertrouwde Dorp

Wil je de reacties lezen of reageren?