Studenten op excursie naar eerste circulaire daktuin van Nederland

12 studenten van de opleiding Urban Green Development gingen donderdag 24 september op excursie naar Circl, 'het groene gebouw' van ABN AMRO op de zuidas in Amsterdam. Dit gebouw heeft deze bijnaam gekregen vanwege de groene wanden, interieurbeplanting, de bedrijfstuin en de prachtige daktuin, de eerste circulaire daktuin in Nederland. Voor deze tuin werden 50.000 speciaal gekweekte biologische vaste planten gebruikt. In 2018 werd dit project bekroond met de European Landscape Award.

Circulair gedachtegoed

In 2015 werd Donker Design benaderd door ABN AMRO voor een nieuw project op de Zuidas: de bouw van een circulair paviljoen met circulaire daktuin. Centraal in het circulaire gedachtengoed staat dat materialen tweedehands of duurzaam geproduceerd zijn en hun waarde behouden, ook als de plek waar ze zijn toegepast een ander indeling of functie krijgt. Dankzij gesloten ketens bestaat afval niet of nauwelijks. Circulariteit gaat veel verder dan recycling.

De Groene Gids

Het werken aan Circl leidt er mede toe dat de Donker Groep in 2035 geheel circulair wil functioneren. Om dit te bereiken hebben ze een visie ontwikkeld die in zes doelen omschrijft wat ze willen bereiken in 2035. Deze doelen fungeren als Groene Gids. Hoofdontwerper Elwin de Vink wordt bovendien de aanjager van een convenant dat inmiddels is onderschreven door tientallen hoveniersbedrijven. Daarin staat dat de ondertekenaars duurzame, biologische beplanting toepassen, zonder plastic potjes en in Nederland geteeld (vanwege de CO₂-reductie).

Sustainable Development Goals

De opdracht voor de studenten was om tijdens en na de excursie te beschrijven aan welke SDG's (Sustainable Development Goals) dit project voldoet. De excursie werd gefilmd door GroenPact, met als doel om een promofilm te maken voor werken in het groen. Klik hieronder voor meer info over project Circl:

Project Circl

Wil je de reacties lezen of reageren?