Studenten creëren natuurvriendelijke wadi op Yuvertapark

Met het project 4Buiten, wordt de ambitie van Yuverta als duurzaamste mbo van Nederland doorgezet. De buitenruimtes in Houten, Dordrecht, Rijswijk en Aalsmeer worden groener, duurzamer en innovatiever. Zo krijgt Houten op het Yuvertapark bijvoorbeeld een 'doe en ontdek-wandelroute', insectenzuilen, buitenleslocaties en een prachtige wadi. Dit project is in samenwerking gedaan met het practoraat groene leefbare stad en zaadleverancier BUMA handel.

Buffer voor overvloedig regenwater

Met een wadi wordt een bufferings- en infiltratievoorziening bedoeld, die tijdelijk gevuld is met hemelwater. De naam verwijst naar de Arabische naam voor een (vaak) drooggevallen rivierdal en is ook een afkorting voor: Water Afvoer Drainage Infiltratie. Dus kortgezegd is het een tijdelijke opvang of buffer voor overvloedig regenwater, waar het kan infiltreren in de bodem of vertraagd kan worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Een bijkomend voordeel is dat de combinatie van de vegetatie en het regenwater aantrekkelijk is voor zowel insecten als amfibieeën, wat ten goede komt aan de lokale biodiversiteit.

Studenten verantwoordelijk voor ontwerp, uitvoering, onderhoud en monitoring

Studenten groen, grond infra hebben de sloop van het oude terrein en het grove grondverzet gedaan. Vervolgens zijn vier van onze studenten Leefbare stad en klimaat aan de slag gegaan met de realisatie. Ze bedachten zelf het design hiervan en hebben het uitgevoerd en later ingezaaid. Er werden bijvoorbeeld grote stapkeien in de wadi gelegd, zodat bezoekers en (basis)schoolkinderen straks van dichtbij kunnen genieten van al het leven in en om de wadi.

Het zaadmengsel van de wadi is geleverd door zaadleverancier BUMA handel om te testen of hun 'wadi-mengsel' succesvol is. Dit alles wordt ook weer gemonitoord door studenten in samenwerking met docenten en de practor groene leefbare stad Heidi Kamerling. Tevens voeren studenten het ecologisch onderhoud zelf uit van de wadi.

 

Wil je de reacties lezen of reageren?