Student ontwerpt Japanse tuin voor zorginstelling Philadelphia

Zaterdag 22 juni vond in Gorinchem de opening plaats van een nieuw gebouw van Stichting Philadelphia, een landelijke zorginstelling die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. ‘Phila Rank’ voorziet met 36 appartementen in de zorg en behoefte van een ouder wordende doelgroep. Tijdens de opening werd ook de nieuwe Japanse belevingstuin onthuld, ontworpen door Ylette Koskamp, student bij Wellantcollege Houten.

Hovenierstudenten maakten ontwerp voor tuin

In april 2018 werd Wellant Houten benaderd door Philadelphia met de vraag of studenten een ontwerp voor de nieuwe tuin konden maken. Het project werd vervolgens gekoppeld aan de specialisatie tuintekenen, een vak in het 3e jaar van de brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier. In september 2018 gingen 13 studenten aan de slag met ontwerpen en een klein half jaar later werden alle ontwerpen gepresenteerd aan Marcel de Vaan, locatiemanager bij Philadelphia. Op basis van zijn feedback werd een top-3 uit de ontwerpen gekozen.

Japanse belevingstuin

De Japanse belevingstuin van Ylette Koskamp kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Wat deze uitverkiezing extra bijzonder maakt, is dat Ylette oorspronkelijk uit de zorg komt en sinds februari 2019 in dienst is bij een hovenier. De aanleg van de tuin kwam voor rekening van Marco Hijkoop, oud-student van Wellant, die hiervoor nauw samenwerkte met Ylette. Materialen voor de tuin, zoals bankjes, werden geschonken door lokale bedrijven.

Begeleiding studenten vanuit Wellantcollege

Eri van der Burght, docent Wellantcollege, was als begeleider betrokken bij dit project. “Het was ontzettend leuk en leerzaam om dit project van A tot Z te mogen begeleiden. En voor de studenten was het fijn om deel te nemen aan een project wat ook daadwerkelijk uitgevoerd werd. De weg ernaartoe was echter wel moeizaam, en ik twijfelde regelmatig of de opdracht niet te hoog gegrepen was. De ontwerpen – waaronder ook de winnende –  zijn echter stuk voor stuk prachtig, en maakten het allemaal de moeite waard. Het was mooi om te zien hoe blij de bewoners zijn met hun nieuwe tuin. Tijdens de opening liepen ze vol bewondering rond en stelden allemaal vragen aan Ylette.”

Een fijn, nieuw thuis voor cliënten en een gezonde werkomgeving voor medewerkers. Dat was de wens van Philadelphia. Met de realisatie en de opening van het nieuwe gebouw en de belevingstuin is daar nu gehoor aan gegeven.

Wil je de reacties lezen of reageren?