Op de koffie bij.. Jan Bassa

Naam: Jan Bassa
Opleiding: Hoveniersopleiding niveau 2, 3, 4 en Aankomend projectleider
Diploma behaald in: 2018
Huidige functie en werkgever: Wijkbeheerder bij de gemeente Culemborg

Tijdens alle opleidingen die Jan bij Wellant doorlopen heeft, was hij al werkzaam bij de gemeente Culemborg, waar hij werd gestimuleerd om zichzelf verder te ontwikkelen. “Ik was aanvankelijk terughoudend, maar ben uiteindelijk toch aan de avondschool begonnen. Toen ik startte was ik 40, en de achtergrondkennis en ervaring die ik meenam gaf heel veel rust, waardoor ik de opleidingen relatief makkelijk kon doorlopen.”

Hoe ben je bij de gemeente terecht gekomen?

“Ik ben 20 jaar geleden bij de gemeente Culemborg begonnen als trekkerchauffeur. Ik kwam vanuit groot groen en maakte de overstap naar gemeentelijk groen. Daar ben ik doorgeroeid naar meewerkend voorman en uiteindelijk naar wijkbeheerder groen, nog voordat ik mijn laatste opleiding had afgerond.”

Wat is je het meest bijgebleven van je tijd bij Wellant?

“De betrokkenheid van de leraren, hun brede kennis en dat ze zelf ook nog altijd bereid zijn om te leren van degenen die ze lesgeven. En ik vond het erg fijn dat er een schooltuin beschikbaar was met zoveel verschillende soorten planten. Dat heeft me echt geholpen met het uitbreiden van mijn plantenkennis. Je kan alles zien, voelen en ruiken. Tijdens niveau 4 heb ik ook een tijdje de dagopleiding gevolgd, maar daar viel het me op dat als ik tegen problemen aanliep (zoals met mijn dyslexie) dat het begrip bij de leraren minder groot was dan bij de avondopleiding.”

Wat wilde je worden toen je met de avondopleiding begon bij Wellant?

“Wijkbeheerder, en dat ben ik tijdens de opleiding ook geworden. Alle opleidingen die ik gevolgd heb, stelden me in staat om nóg meer mijn passie te volgen, zoals het werken met dieren. En om weer nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan en andere collega’s te stimuleren om hetzelfde te doen.”

Heb je de groene sector zien veranderen in de afgelopen 20 jaar?

“Er is meer interactie gekomen tussen hoveniers en klanten. Klanten zijn geïnteresseerder in wat we precies doen, en dat maakt dat het vak ook veel leuker geworden is. Communicatie is zo belangrijk, en daarom ook zo goed als studenten dit tijdens de opleiding al leren.”

Hoe zie jij de toekomst van het groene vakgebied?

“Met nog veel meer biodiversiteit! Ik heb er bij de gemeente al heel veel mee te maken, maar denk dat er bij hoveniers op dat gebied ook nog heel veel te doen is. Veel hoveniers zijn gewend om de dingen te doen zoals ze het altijd gedaan hebben. Ze hoeven ook niet radicaal het roer om te gooien, kleine stapjes maken al een groot verschil. Durf over het commentaar heen te stappen. Ook hier zorgt goede communicatie voor meer begrip.”

Waarom is juist de gemeente een topplek om stage te lopen?

“Vanwege de afwisseling op de kleine ruimte en het brede scala aan werkzaamheden. En je kunt een gebied voor een langere tijd volgen en met eigen ogen het resultaat zien van bijvoorbeeld meer biodiversiteit. Bovendien zijn de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen ruimschoots aanwezig.”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die twijfelen of ze de avondopleiding willen gaan volgen?

“Altijd doen! Niet twijfelen. Deel je tijd goed in en maak ook echt tijd vrij voor je studie. Het is het waard. Je leert zoveel nieuwe dingen, maar neemt tegelijkertijd ook een bak aan eigen ervaring mee, waarmee je je studie kunt invullen.”

Wil je de reacties lezen of reageren?