Maak Grijs Groener: landelijke campagne voor herstel biodiversiteit

Deze week is de publiekscampagne ‘Maak Grijs Groener’ gelanceerd om het begrip biodiversiteit onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Deze campagne heeft als doel om meer bewustzijn te creëren omtrent het belang van een groene en gezonde leefomgeving, en is tegelijk een ‘call to action’ voor alle inwoners van Nederland om de biodiversiteit in hun omgeving een handje te helpen.

Een gezonde, groene leefomgeving

Biodiversiteit is, simpel gezegd, alle vormen van leven op aarde en de manier waarop zij met elkaar samenleven. Alle planten- en diersoorten zijn op een bepaalde manier afhankelijk van elkaar. Daarom is biodiversiteit essentieel voor het herstel van ecosystemen en het behoud van een gezonde, groene leefomgeving. Natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven zijn zich daarvan bewust en hebben in 2018 de handen ineen geslagen met als resultaat het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. De afgelopen tijd heeft het Deltaplan Biodiversiteitsherstel meerdere lokale projecten geholpen en wil het nu biodiversiteit landelijk op de kaart zetten.

Herstel wereldwijde biodiversiteit

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat bijna twee derde van Nederland weet niet weet waarvoor het begrip biodiversiteit precies staat. Maar na uitleg vindt 4 van de 5 Nederlanders het belangrijk om biodiversiteit in de directe omgeving, in Nederland én wereldwijd te beschermen. Het herstellen van de wereldwijde biodiversiteit kwam ook in de documentaire ‘A Life On Our Planet’ van David Attenborough naar voren als één van de belangrijkste maatregelen die genomen moeten worden om onze planeet leefbaar te houden. “Rewilding the planet”, noemde Attenborough het. Grijs moet weer plaats gaan maken voor groen.

Groen in plaats van grijs

En dat kan zowel op grote schaal als op kleine schaal gerealiseerd worden. Te beginnen in je achtertuin, voortuin, balkon of zelfs op het dak. Of het juist groter aanpakken door met elkaar de straat of buurt te vergroenen. Door het planten van meer inheemse bloemen en planten, maak je je tuin of buurt veel aantrekkelijker voor vogels en insecten. Hoveniers en groenvoorzieners kunnen ook een belangrijke rol spelen in verbeteren van biodiversiteit. Bijvoorbeeld door hun klanten te informeren over het belang van een groene, levende tuin ten opzichte van een grijze, stenen tuin.

Voor meer handige tips ga naar: www.maakgrijsgroener.nl

Wil je de reacties lezen of reageren?