Groene Leefbare Stad vormt de verbindende schakel tussen kennis en praktijk

In mei 2021 ging het Practoraat Groene Leefbare Stad van start, onder leiding van practor Heidi Kamerling. Het initiatief voor dit practoraat kwam voort uit het netwerk van hoger onderwijs (lectoren, onderzoekers) en het bedrijfsleven. Naast Heidi Kamerling bestaat het practoraat uit drie docentonderzoekers: Tom Lievense (Yuverta mbo Dordrecht), Jitske Noordermeer (Yuverta mbo Houten) en Simone Sauren (Yuverta mbo Heerlen).

Wat is een practoraat?

Een practoraat is een kennisplatform en bestaat uit een hoofdonderzoeker (practor) en een kenniskring, waarin studenten, docenten en specialisten samenwerken om praktijkonderzoek te doen naar innovatie en verbeteringen in het mbo-onderwijs. Daarnaast vormt een practoraat een verbindende schakel om wetenschappelijke kennis naar de praktijk te vertalen.

"Wetenschappelijk onderzoek vertalen naar de mensen die met de laarzen in de klei staan. Daar maak ik me hard voor." - Heidi Kamerling

Wat doet het practoraat en waarom?

De komende jaren zullen onze steden een heel ander aangezicht krijgen. Om steden klimaatbestendiger te maken, is er bij de inrichting van stedelijk gebied steeds meer aandacht voor groen, blauw, biodiversiteit en circulariteit. Als gevolg daarvan ontstaat een andere vraag op de groene arbeidsmarkt. Het Practoraat Groene Leefbare Stad wil studenten, docenten en professionals hierop voorbereiden door de verbinding tussen praktijk, onderzoek en onderwijs te versterken. Het practoraat fungeert hierin als een platform voor toegepast praktijkonderzoek - bijvoorbeeld in de vorm van een 'living lab' - en expertiseontwikkeling, in samenwerking met het netwerk van de Groene Hotspot.

Focusgebied

De focus van het practoraat ligt op opleidingen in het groene domein die een relatie hebben met de stedelijke omgeving. Meer groen in de stad zorgt voor meer biodiversiteit en welzijn, en houdt een stad leefbaar voor zowel mens als dier. Daar horen klassieke beroepen bij zoals die van hovenier, ecoloog, groenbeheerder of groenvoorziener, maar ook beroepen als interieurbegroener, dak- en gevelgroenspecialist, urban greener of ‘flying gardener’.

Wil je de reacties lezen of reageren?