Unieke samenwerking Yuverta en Rijksmuseum werpt vruchten af

Vrijdag 8 april was een delegatie van Yuverta / Groene Hotspot Houten te gast in de tuin van het Rijksmuseum, om met eigen ogen te kunnen zien wat de vorderingen zijn binnen het project ‘Groen in het Rijksmuseum’. De docenten en studenten gaven een inkijkje in hoe een dag leren en werken eruit ziet, en gaven een rondleiding door de tuin. Nu de lente haar intrede heeft gedaan en alles steeds meer in bloei gaat staan, kun je goed de resultaten zien van het werk wat de studenten in de herfst- en wintermaanden hebben verricht.

Unieke samenwerking

In september 2021 zijn het Rijksmuseum en Yuverta een unieke samenwerking gestart. Het opleidingstraject Groen in het Rijksmuseum biedt mbo-studenten en zij-instromers de mogelijkheid om een jaar lang in de Rijksmuseumtuin te werken en te leren, onder begeleiding van Jurjen Hoogervorst (praktijkdocent Yuverta) en Sanne Horn (beplantingsontwerper van de tuin van het Rijksmuseum). Daarnaast gaan de studenten regelmatig op excursies naar voorbeeldprojecten en kwekerijen waar ze gastlessen van experts uit het vakgebied krijgen.

Breed lespakket met veel aandacht voor beplanting

“We starten de dag met theorielessen van ongeveer anderhalf uur die passen bij de onderwerpen uit het programma, zoals les over plantkennis, tuininrichting en snoeien. Daarnaast is er ook ruimte voor gastlessen over bijvoorbeeld biodiversiteit en bodemonderzoek”, aldus Sanne Horn, de bevlogen beplantingsontwerper van het Rijks. Esthetiek speelt een grote rol in haar werk; zo laat ze zich bijvoorbeeld bij de kleurkeuze van de bloemen vaak inspireren door de tentoonstellingen in het museum die tijdens het bloeiseizoen plaatsvinden. En stimuleert ze de studenten om een logboek bij te houden waarin ze hun vorderingen beschrijven.

Student Sem laat vol enthousiasme zijn logboek zien: “Dit is een goede manier om je leerproces vast te leggen. En door de aantekeningen aan te vullen met foto’s en tekeningen wordt het ook een mooi naslagwerk voor later.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Je moet een plant kunnen ‘lezen’

Jurjen Hoogervorst is als docent groene ruimte van Yuverta bij dit project betrokken, en na de theorielessen neemt hij de studenten mee de tuin in voor diverse (onderhouds)werkzaamheden. “De studenten krijgen hier zo’n brede kijk op het vak, naast het onderhouden van de tuin en uitgebreide kennis over beplanting, leren ze bijvoorbeeld ook wat de ideale groeiomstandigheden voor planten zijn, en wat voor rol de bodem hierin speelt”, legt Jurjen uit. Hij is ook enthousiast over de samenwerking met Sanne: “We leren zoveel van elkaar. Je moet een plant eigenlijk kunnen ‘lezen’, en Sanne’s expertise helpt hier enorm bij.”

Aandacht voor ecologie, duurzaamheid en klimaat

Een tuin als deze, met een grote diversiteit aan beplanting, is geen statisch object, ze is voortdurend in ontwikkeling. De tuin ziet er in alle jaargetijden weer anders uit. Om dit in stand te houden wordt de tuin beheerd op A+ niveau. Aanvullend wil het Rijksmuseum meer aandacht voor ecologie, duurzaamheid en communicatieve vaardigheden. Zij-instromer Lola kan zich hier goed in vinden: “Ik vind het echt een meerwaarde dat er tijdens deze stage zoveel aandacht is voor duurzaamheid en klimaat. Dat voelt echt alsof je met een hoger doel aan de slag gaat met elkaar.”

Voor aankomend schooljaar is het Rijksmuseum weer op zoek naar zeven nieuwe ‘tuinbazen’! Interesse? Bekijk hier de vacature.

Wil je de reacties lezen of reageren?