Relatie mens en natuur staat centraal bij 'De Botanische Revolutie'

Van Dijk Tuinen uit Werkhoven verzorgt al jaren het tuinonderhoud bij het Centraal Museum in Utrecht en legde de bijbehorende museumtuin in 2015 aan. Als onderdeel van de tentoonstelling 'De botanische revolutie, over de noodzaak van kunst en tuinieren' heeft Van Dijk Tuinen twee speciale ‘tuinspreekuren’ in het Centraal Museum gehouden met als thema: de klimaatadaptieve tuin en de moderne tuin. Bezoekers konden om tafel gaan met Jeroen van Dijk en vragen stellen over deze thema’s.

Biodiversiteit en waterhuishouding in eigen tuin

Jeroen gaf in het tuinspreekuur ‘de klimaatadaptieve tuin’ tips over hoe je biodiversiteit in je eigen tuin kunt bevorderen; bijvoorbeeld door het planten van meer bloemen, het creëren van nestelplaatsen voor dieren en insecten, en door het aanleggen van een composthoop. Daarnaast gaf hij tips over hoe je regenwater kunt opvangen en hergebruiken, door middel van regentonnen en infiltratiekratten. De aanleg van een groendak (bijvoorbeeld op een schuurtje of aanbouw) is zowel bevorderlijk voor de biodiversiteit als voor de opvang van overtollig regenwater.

Tentoonstelling De Botanische Revolutie

In deze tijd van klimaatcrisis staat de relatie tussen mens en natuur op scherp. Steeds meer kunstenaars richten hun pijlen op de tuin: zij stellen kritische vragen over de manier waarop de natuur wordt bedwongen en uitgebuit. Zij roepen op onze relatie met de natuur anders vorm te geven. Het is tijd voor de botanische revolutie! Te zien tot 9 januari in het Centraal Museum.

E-learning 

Krijg alvast een sneak preview via de e-learning die IVN (Instituut Voor Natuureducatie) speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde. Ontdek de band tussen natuur en cultuur van een aantal kunstwerken uit De Botanische Revolutie vanuit een bijzondere, educatieve, invalshoek.

https://natuuracademieonline.ivn.nl/resources/natuur-en-mens-botanische-...

https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/de-botanische-revolutie

Wil je de reacties lezen of reageren?