Overslaan en naar de inhoud gaan
Duurzame Route van Houten

Duurzame Route van Houten verbindt groene initiatieven

6 maart 2024 door Agnes Krijnen - Houtens Nieuws

De duurzame initiatieven in de gemeente Houten zijn binnenkort op een kaart te vinden, de Duurzame Route van Houten. Het insectenhotel in het Imkerspark, de natuurtuin van ecowijk Mandora en het duurzame gebouw van Noppes kringloopwinkel zijn voorbeelden van stippen op die kaart. Het initiatief wordt gesteund door het Duurzaamheidsfonds Houten.

Het Duurzaamheidsfonds Houten bestaat tien jaar en heeft besloten om in plaats van veel kleine, experimentele, projecten een kleiner aantal grote projecten, met in principe meer impact, te steunen. Eerder publiceerde Houtens Nieuws al over Fundatie ten Goye, een nieuw aan te leggen landschapspark met historische elementen. Dit is ook een van de projecten. 

ROUTES

De speciale duurzame routekaart is een initiatief van Sijtske Ouderkerken, manager Hotspot Groene leefbare stad bij Yuverta. Zij deed mee aan een van de workshops die het Duurzaamheidsfonds organiseerde om tot een aantal projecten te komen. Sijtske: "Ik woon en werk in Houten en weet dat er veel routes in Houten bestaan. Ik telde er 18. Ze staan op 18 verschillende websites."

Dit wil Sijtske graag veranderen. "Toen ik hier 8 jaar geleden kwam wonen was mijn zoon 2. Ik wilde graag Houten leren kennen. Ik had graag een kaart gehad, om mooie plekken en kunstwerken te zien. Er zijn veel kunstwerken in Houten waar duizenden mensen dagelijks langs kopen, zonder echt te zien wat het is."

INSPIREREN

Sijtske wil graag een duurzaamheidsroute maken, zowel online als offline, op papier. Later kunnen daar andere routes bij komen, zodat alle 18 routes overzichtelijk bij elkaar kunnen komen. "Het bijkomende voordeel van een duurzaamheidsroute is dat het mensen inspireert zelf ook bij te gaan dragen. Veel mensen twijfelen nog steeds, zullen we wel of geen zonnepanelen aanschaffen of als buurt het onderhoud van een mooi biodivers veld op ons nemen? Als ze dan op de kaart kunnen zien waar ze die panelen al gelegd hebben, of zo’n tuin aangelegd, gaan ze er naartoe en inspireert dat misschien."

Een ander voorbeeld is het speelplein van de Montessorischool in Houten. "Zij hebben een natuurlijke speeltuin, waar kinderen worden uitgedaagd veel te bewegen. Ook hebben ze een sedumdak. Veel mensen weten dat niet, maar als je ernaar kijkt, kan het inspireren." 

ACHTERGROND

Ook de Tuin der Tuinen, waar de oude buurt, nieuwbouw en de school De Vlinder met elkaar verbonden worden door de tuin, wil Sijtske op de kaart hebben. "Als je erlangs fietst, weet je niet wat het voor tuin is, wat het verhaal erachter is. Als je met de routekaart in de hand loopt, kom je daar wel achter." De route moet door de hele gemeente gaan lopen, zeker ook door het buitengebied. 

Het is de bedoeling om voor de zomervakantie een heel eind te zijn met het verzamelen van de informatie om de applicatie te vullen. Scholieren van ROC Midden Nederland zullen de applicatie gaan maken. Sijtske heeft ook studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp betrokken bij het project. "Daardoor hebben we de subsidieaanvraag laag kunnen houden, zodat het Duurzaamheidsfonds ook andere projecten en kans kan geven." 

VRIJWILLIGERS

In het najaar moet de website klaar zijn, is de kaart geprint beschikbaar en komt er een aantal informatiepaaltjes, bijvoorbeeld met QR-code, in de grond bij duurzame projecten. Voor het hele project zijn vrijwilligers welkom. Sijtske: "Iedereen die mee wil denken, of wil helpen bij het plaatsen van de paaltjes, of op wat voor manier dan ook een rol wil en kan spelen, kan zich aanmelden via de website van het Duurzaamheidsfonds."

Bron: Houtens Nieuws