Brons voor TeamNL op EuroSkills 2018

Jochem Molenaar en Willem Stougie van het Wellantcollege mbo Houten hebben voor TeamNL de bronzen medaille gewonnen op het onderdeel Tuinaanleg tijdens de vakwedstrijden 'EuroSkills 2018' in Boedapest. Aan het onderdeel Tuinaanleg deden 11 teams mee. De gouden medaille ging naar Noorwegen en het zilver was voor Denemarken.

EK voor vakmensen

EuroSkills is een groots en professioneel opgezet event, vergelijkbaar met de Olympische spelen, waar jonge vakmensen uit heel Europa tegen elkaar strijden om de titel ‘beste vakman of vakvrouw’.  Aan de vakwedstrijden deden 525 deelnemers mee uit 32 landen. Omdat de hovenierstudenten dit jaar de titel ‘Nederlands kampioen Tuinaanleg 2018’ hadden binnengehaald, mochten ze ons land vertegenwoordigen bij de EuroSkills die van 26 t/m 28 september werden gehouden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Daktuin

De opdracht was het creëren van een daktuin. Een opdracht die goed past bij de huidige trend om meer groen in de stad toe te passen. De tuin bestond onder meer uit een terras, een schanskorf met bankje, een wadi, een bruggetje en veel fraaie beplanting, die deels naar eigen inzicht mocht worden geplaatst. Jochem Molenaar en Willem Stougie lieten veel vakmanschap zien, met als specialiteiten het houtwerk en het waterelement.

Best of Nation

Een bronzen plak is natuurlijk al een geweldige prestatie, maar omdat Jochem en Willem met 731 punten het hoogste aantal punten van heel Team NL (30 deelnemers) hadden behaald, kregen ze ook nog eens de medaille ‘Best of Nation’. Én ze ontvingen het certificaat van excellentie omdat ze boven de norm van 700 hebben gescoord. Brons met een gouden randje dus! Ze liepen dan ook als echte helden door de erehaag van Team NL, en na de huldiging was er – uiteraard – een groot feest in het Holland House.

Tijdens het event ‘Alumni in het groen’ op donderdag 25 oktober – waar ook de lancering van de Groene Hotspot Houten plaats zal vinden, zullen de studenten ook door hun eigen school gehuldigd worden.

De deelname van het team Tuinaanleg op EuroSkills 2018 werd mede mogelijk gemaakt door Branchevereniging VHG en Wellantcollege mbo Houten.

Wil je de reacties lezen of reageren?