Een regenbestendige tuin creëren

Steden en dorpen hebben steeds vaker te kampen met wateroverlast door hoosbuien. En hoe meer stenen, beton en asfalt, hoe minder ruimte er is om het overvloedige hemelwater af te voeren. Het wordt dus steeds belangrijker om regenwater op te vangen om zo de belasting op het riool terug te dringen. De meest logische stap is om stenen te vervangen door planten. Stenen eruit en planten erin! Maar er zijn nog meer manieren om bewuster met regenwater om te gaan.

De klassieke manier om regenwater in je (achter)tuin op te vangen, is natuurlijk middels een regenton. Het hergebruiken van regenwater om bijvoorbeeld de tuin te besproeien is veel duurzamer en goedkoper dan het gebruik van leidingwater. Je kunt ook een stapje verder gaan: met een boven- of ondergrondse opslagtank met hergebruikinstallatie kan regenwater gebruikt worden om je toilet mee door te spoelen.

Het creëren van een tijdelijke wateropslag is ook een goede oplossing bij overmatige regenval. Denk hierbij aan een vijver of een lager gelegen gedeelte (wadi) in de tuin, waar het water naar afgevoerd kan worden. Daarnaast kunnen ondergrondse infiltratiekratten, waterpasserende verharding (zoals grind en schelpen) of holle ruimtes onder het terras oplossingen bieden. Het plaatsen van grindpalen (pvc-buizen gevuld met grind) is ook een goede manier om extra water tijdelijk op te vangen en langzaam af te geven aan het grondwater.

Beplanting in de tuin fungeert als een natuurlijke buffer voor water. Dus hoe meer planten, hoe beter! Het onder handen nemen van de voor- en achtertuin ligt hierbij het meest voor de hand, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een groendak op je uitbouw of schuur, of een groene gevel.

Wil je de reacties lezen of reageren?